2023. V. évfolyam 8. szám
Letöltés
2023. V. évfolyam 8. szám 2.oldal

Szerkesztőbizottsági köszöntő - augusztus

A Közbeszerzési Értesítő Plusz 2023. év augusztusában megjelenő nyolcadik számának a Közbeszerzési Hatóság legfrissebb állásfoglalásait bemutató rovata – egyéb kérdések mellett –

közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó kötelezettséggel, a bíráló bizottság működésével, szerződésmódosítás szükségességével, valamint távhőszolgáltatási szerződés megkötésének egyes eseteivel is foglalkozik.

A Jogorvoslati aktualitások rovatban ismertetett határozatok a közbeszerzési szerződések módosításával kapcsolatosak, amely jogesetek esetében a Közbeszerzési Döntőbizottság nem tekintette a módosítások körülményeinél fogva jogszerűnek az eredeti szerződések módosítását.

A Közbeszerzési iránytű rovatban az első szakcikk a klímavédelem és a közbeszerzés kapcsolatát járja körbe. Rögzíti, hogy az ajánlatkérők szinte kivétel nélkül nagy fogyasztók, így elengedhetetlen, hogy a közbeszerzési eljárásaik során környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartsanak: az előírt követelmények nagy hatással vannak a piacra és a piacon jelen lévő gazdasági szereplőkre, így végső soron a teljes társadalomra is. A következő írás az ENSZ Korrupció elleni Egyezményének összeférhetetlenséggel kapcsolatos rendelkezésein és számos vonatkozó nemzetközi gyakorlati példán keresztül ismerteti meg a köz és magánérdekek összeütközésének kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat és a befolyásmentes döntéshozatal elősegítését célzó kezdeményezéseket.

A Statisztika rovat a 2022. évi közbeszerzési eljárások alakulását elemzi az ajánlatkérő szervezetek típusa szerint.